Drink....eat!!!

Ιστορία του Ελληνικού κρασιου, Μέρος 2ο

0
Το κρασί από πάντα έχαιρε εκτίµησης σ' όλο τον Ελλαδικό χώρο, έτσι το αµπέλι καλλιεργήθηκε παντού, όπου το κλίµα το επέτρεπε, πλάϊ σ' άλλες καλλιέργειες και συµπλήρωνε την οικιακή οικονοµία, ενώ υπήρξαν και περιοχές όπου ήταν το κύριο εισόδηµα. ∆εν θα ήταν υπερβολή να πούµε ότι κάθε οικογένεια είχε το αµπελάκι της. Η άµπελος µπορεί να καλλιεργηθεί στα ξηρά και φτωχά εδάφη γι' αυτό επεκτάθηκε σ' όλη την Ελλάδα. Η συρίκνωση όµως τα τελευταία χρόνια της αγροτικής τάξης έφερε και την µείωση των καλλιεργούµενων µε αµπέλι εκτάσεων. Κυρίως αυτό παρατηρήθηκε στα ορεινά και άγονα µέρη, τα πρώτα εγκαταλήφθηκαν από τους κατοίκους τους. Για να διευκολύνουµε το ταξίδι µας, θα χωρίσουµε την Ελλάδα σε µεγάλα διαµερίσµατα. Αυτά έχουν περισσότερο διοικητική οµοιογένεια παρά αµπελουργική. Το κρασί που παράγεται διαφοροποιείται από τον τόπο (κλιµατολογικές συνθήκες), την ποικιλία και το έδαφος, έτσι η ποικιλία Ξινόµαυρο στο Αµύνταιο δίνει ερυθρωπά (ροζέ) κρασιά ενώ στην Νάουσα έχει διαφορετική συµπεριφορά αφού παράγει ροζέ και ερυθρά κρασιά, µε άλλο χαρακτήρα, παρ' όλο που πρόκειται για την ίδια ποικιλία, παρ' όλο που και οι δυο αµπελώνες ανήκουν γεωγραφικά στην Μακεδονία. Σύµφωνα µε το µέγεθος της παραγωγής τα διαµερίσµατα αυτά είναι (αρχίζοντας από το µεγαλύτερο):

Πελοπόννησος

Αµπελουργική έκταση: 60.419 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 1.525.590 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Αγιωργίτικο, *Κορινθιακή (σταφίδα), *Μοσχάτο λευκό, * Μοσχοφίλερο, *Ρεφόσκο, *Ροδίτης, * Σουλτανίνα (σταφίδα).

Κρήτη

Αµπελουργική έκταση: 50.581ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 959.480 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Βηλάνα, *Κοτσιφάλι, *Λιάτικο, * Μαντηλαριά, *Ρωµέϊκο.

Στερεά Ελλάδα & Εύβοια

Αµπελουργική έκταση: 28.849 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 1.988.790hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Σαββατιανό.

Μακεδονία & Θράκη

Αµπελουργική έκταση: 15.500 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 514.760 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Ασύρτικο, *Αθήρι, *Ροδίτης, * Ληµνιό, *Ξινόµαυρο, *Νεγκόσκα, * Cabernet Sauvignon, * Cabernet Franc.

Θεσσαλία

Αµπελουργική έκταση: 8.696 ha (εκτάρια Παραγωγή οίνων: 423.910 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Κρασάτο, *Μαύρο Μεσενικόλα, *Μοσχάτο Αµβούργου, * Μπατίκι, * Ξινόµαυρο, *Σταυρωτό.

Νησιά Ιονίου Πελάγους

Αµπελουργική έκταση: 8.716 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 215.840 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Βερτζαµί, *Μαυροδάφνη, *Μοσχάτο λευκό, * Ροµπόλλα.

Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Αµπελουργική έκταση: 9.131ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 151.300 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Αϊδάνι, *Ασύρτικο, * Λιµνιό, *Μαντηλαριά, * Μονεµβασία, * Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

∆ωδεκάννησα

Αµπελουργική έκταση: 3.438 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 128.850 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Αθήρι, *Μαντηλαριά, *Μοσχάτο λευκό.

Ηπειρος

Αµπελουργική έκταση: 1.022 ha (εκτάρια) Παραγωγή οίνων: 30.620 hl (εκατόλιτρα) Ποικιλίες: *Ντεµπίνα, *Cabernet Sauvignon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...