Drink....eat!!!

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

0

Υλικά
10 γραμ. μαγιά νωπή ή
1 κουτ. κοφτό μαγιά ξερή,
1 1/2 φλυτζ. νερό ζεστό,
1/2 κιλό αλεύρι δυνατό,
2 κουτ. ζάχαρη,
2 κουτ. σπορέλαιο,
1 κουτ. αλάτι,
150 γραμ. σουσάμι.

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μισή μαγιά σε 1/4 κούπας χλιαρό νερό, ρίξτε 2 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός κι 

αφήστε τη να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος 24 ώρες, διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά, λίγο πριν τη ζυμώσετε, σε 1/4 κούπας χλιαρό νερό, ανακατέψτε μέσα 2 κουταλιές αλεύρι κι αφήστε τη να σταθεί 15 λεπτά να φουσκώσει. Κοκκινίστε τα 3/4 του αλευριού μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δυο μαγιές και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή και εύπλαστη. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5 λεπτά. Πάρτε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάστε κορδόνια στο πάχος του μικρού δακτύλου. Βουτήξτε τα σ' ένα μπολ με νερό να βραχεί καλά (αν θέλετε για μεγαλύτερη ασφάλεια κάντε το
με σιδερένια σπάτουλα διάτρητη για να μην διαλύσει στα χέρια σας) και τυλίξτε τα να πάρουν το γνωστό σχήμα. Τοποθετήστε μία λαδόκολα στην λαμαρίνα και ψήστε τα στους 220ο για 10-15 λεπτά, να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν εσωτερικά μαλακά. Αφήστε τα να
κρυώσουν. Σερβίρετέ τα την ίδια ημέρα κατά προτίμηση ζεστά. Όσα περισσέψουν, κλείστε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα για πολύ καιρό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...