Drink....eat!!!

Γαλοπούλα γεμιστή με πλιγούρι και λουκάνικα

1
Υλικά
1 ολόκληρη γαλοπούλα, καθαρισμένη, βάρους 4 ½ κιλών περίπου
Χυμός από 1 λεμόνι
πιπέρι
50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
½ φλιτζάνι κρύο νερό
6 γαρύφαλλα

Για τη γέμιση
3 κουτάλια της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια πλιγούρι  χοντροκομμένο
1 φλιτζάνι χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
3 φλιτζάνια ζεστό  νερό
2 κύβοι ζωμού κότας
Χυμός από ½ λεμόνι
3 κουτάλια σούπας φυτικό λάδι


Για τη σάλτσα
1 κουτάλι   σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτάλι σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
1 κουτάλι σούπας καρότο ψιλοκομμένο
1 κουτάλι σούπας cornflower
1 κουτάλι γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
1 μικρό φύλλο δάφνης 

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, την πλένουμε μέσα κι έξω και τη στηρίζουμε όρθια σ΄ ένα δοχείο για να στραγγίξει.
Σε μία κατσαρόλα διαλύουμε τους κύβους ζωμού στα 3 φλιτζάνια νερού που διατηρούμε ζεστό.
Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε τα λουκάνικα για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη και κατόπιν τα κόβουμε σε κύβους.
Ρίχνουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι, το πλένουμε καλά σε κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.



Γέμιση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα κομμένα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε μετά το κρεμμύδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα κουκουνάρια. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά και τότε ρίχνουμε το πλιγούρι, το χυμό από λεμόνι και λίγο-λίγο προσθέτουμε το ζεστό νερό με τους διαλυμένους κύβους και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί ο  ζωμός για  6 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά, σιγοψήνουμε τη γέμιση για 15 λεπτά και κατόπιν την αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το καπάκι της για λίγο, μέχρι που η γέμιση να μισοκρυώσει.

Για τη γαλοπούλα
Με χαρτί κουζίνας τη στεγνώνουμε, την αλείφουμε πρώτα με χυμό λεμονιού μέσα κι έξω την αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε με το βούτυρο.
Με μια κουτάλα ανακατεύουμε τη γέμιση και με αυτή γεμίζουμε πρώτα το άδειο μέρος του λαιμού της γαλοπούλας. Γυρίζουμε το δέρμα του λαιμού για να σκεπάσει το άνοιγμα και κατόπιν το ράβουμε για να στερεωθεί.  Γεμίζουμε μετά την κοιλιά με την υπόλοιπη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα σε ζικ-ζακ έτσι που η κλωστή να σχηματίζει ένα Χ, η μια ραφή να ακουμπά στην άλλη.  Μαζεύουμε τα πόδια της γαλοπούλας έτσι που να ακουμπούν στο σώμα της και τα στερεώνουμε δένοντάς τα γερά με κλωστή η σπάγκο. Με τον ίδιο τρόπο μαζεύουμε και δένουμε τις φτερούγες της γαλοπούλας.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ταψί ανάλογου μεγέθους, με τη ράχη της να ακουμπά στον πάτο του ταψιού. Μπήγουμε στο στήθος της 2 οδοντογλυφίδες που να προεξέχουν περίπου  1,5 εκατοστό. Αυτό γίνεται για να εμποδίζουν το αλουμινόχαρτο να ακουμπά στη γαλοπούλα όταν θα ψήνεται. Ρίχνουμε στο ταψί   ½ φλιτζάνι κρύο νερό και τα γαρύφαλλα  γύρω γύρω.
Με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε τη γαλοπούλα και τη βάζουμε στο μέτριο φούρνο να σιγοψηθεί για 4 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κάθε 45 λεπτά περίπου ανοίγουμε το φούρνο και περιλούουμε τη γαλοπούλα με μπόλικο ζουμί που παίρνουμε από το ταψί.  1 ώρα προτού βγάλουμε το ταψί από το φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα.
Μεταφέρουμε την ψημένη γαλοπούλα σε πιατέλα και την αφήνουμε για λίγο να μισοκρυώσει, για να μπορούμε έτσι πιο εύκολα να την κόψουμε. Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τις οδοντογλυφίδες και τις κλωστές. Την παρουσιάζουμε ολόκληρη και την συνοδεύουμε με την γέμιση που έχει απομείνει από το γέμισμα της και την σάλτσα.

Σάλτσα
Παίρνουμε από το ταψί στο οποίο ψήσαμε την γαλοπούλα το ζουμί, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και τα προσθέτουμε στο ζουμί να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Από πάνω πασπαλίζουμε το cornflower και τη μουστάρδα και  σιγοανακατεύουμε μέχρι που να δέσει. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, και  σιγοβράζουμε  τη σάλτσα για 10 λεπτά. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλα, αφού τη σουρώσουμε με ένα σουρωτήρι. Απορρίπτουμε ότι απέμεινε στο σουρωτήρι και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Το αδειάζουμε σε μια σαλτσιέρα και το σερβίρουμε μαζί με την γαλοπούλα.

1 σχόλιο: Leave Your Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...