Drink....eat!!!

Ιστορία του Ελληνικού κρασιου, Μέρος 5ο

0
Ελληνικές Ποικιλίες µε κόκκινα σταφύλια

* Αγιωργίτικο

Συνώνυµα: Μαύρο Νεµέας, Μαυρούδι Νεµέας. Μία από τις εκλεκτότερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργείται στο νοµό Κορινθίας και κυρίως στη ζώνη της Νεµέας και σποραδικά στους νοµούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Αττικής, καταλαµβάνοντας συνολικά µία έκταση, που ξεπερνά τα 20.000 στρέµµατα. ριµάζει µετά τις 20 Σεπτεµβρίου. Το Αγιωργήτικο είναι µία πολυδυναµική ποικιλία, που χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώµα και µαλακές τανίνες, και η οποία µπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων, ανάλογα µε το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Αξιόλογα ερυθρά γλυκά κρασιά. Φρουτώδη ερυθρά κρασιά πρώιµης κατανάλωσης, (τύπου nouveau). Βαθύχρωµα ερυθρά ξηρά κρασιά, είτε νεαρά, φρουτώδη, ευκολόπιοτα, µε µαλακή και στρογγυλή γεύση, είτε παλαιωµένα µε χαρακτηριστικό σύνθετο µπουκέτο κόκκινων φρούτων, αποξηραµένων δαµάσκηνων και µπαχαρικών, και πλούσια, ισορροπηµένη γεύση, µε βελούδινες τανίνες και µακρά επίγευση. Ζωηρόχρωµα ροζέ κρασιά, µε φρουτώδη αρώµατα, γεµάτη και δροσερή γεύση. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα ξηρά αλλά και τα ηµίγλυκα και γλυκά ερυθρά κρασιά Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Νεµέα". Το Αγιωργήτικο συµµετέχει στη σύνθεση αρκετών Τοπικών οίνων (Πελοποννησιακός, Πλαγιές Ορεινής Κορινθίας κ.α.) καθώς και Επιτραπέζιων, ιδιαίτερα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Cabernet Sauvignon.

* Βερτζαµί

Συνώνυµα: Μαρτζαβί, Λευκαδίτικο.

Μία από τις πλουσιότερες σε χρώµα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, που κυριαρχεί στη Λευκάδα και συναντάται σποραδικά στην Πρέβεζα, το Αγρίνιο, την Πάτρα. ριµάζει στα µέσα Σεπτεµβρίου. Όταν καλλιεργείται στα κατάλληλα εδάφη και σε περιοχές µικρού υψοµέτρου, το Βερτζαµί δίνει κρασιά µε πλούσιο χρώµα, υψηλόβαθµα, µε ισορροπηµένη οξύτητα. Συµµετέχει στην παραγωγή αρκετών Επιτραπέζιων οίνων.

* Κοτσιφάλι

Μία από τις πιο αξιόλογες ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης, καλλιεργούµενη σε µεγαλύτερη έκταση στο νοµό Ηρακλείου. ριµάζει τέλη Αυγούστου µε αρχές Σεπτεµβρίου. Το Κοτσιφάλι δίνει κρασιά υψηλόβαθµα, αρωµατικά, χαµηλής οξύτητας µε ασταθές χρώµα. Για το λόγο αυτό συνοινοποιείται µε την ποικιλία Μανδηλαριά, που χαρακτηρίζεται από έντονο χρώµα και υψηλό φανολικό δυναµικό, για την παραγωγή των ξηρών ερυθρών οίνων Ονοµασίας Προελεύσεως "Πεζά" και "Αρχάνες". Το Κοτσιφάλι επίσης συµµετέχει στην παραγωγή ορισµένων Τοπικών οίνων (Κρητικός, Ηρακλειώτικος, Λασιθιώτικος).

* Κρασάτο

Ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ραψάνης. ριµάζει τέλη Σεπτεµβρίου. Το Κρασάτο δίνει κρασιά υψηλόβαθµα, µέτριας οξύτητας και χρωµατικής έντασης, και πλούσια σε τανίνες, τα οποία γερνάνε γρήγορα. Συνοινοποιείται µε τις ποικιλίες Σταυρωτό και Ξινόµαυρο για την παραγωγή του ερυθρού, ξηρού οίνου Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ραψάνη". * Λιάτικο

Συνώνυµα: Λιάτης, Μαυρολιάτης

Ερυθρή ποικιλία καλλιεργούµενη στους νοµούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύµνης και Χανίων, και σποραδικά στις νότιες Κυκλάδες και την Κεφαλονιά. ριµάζει πρώιµα (εξ'ου και η ονοµασία της), µέσα στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Αυγούστου. Το Λιάτικο δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά υψηλόβαθµα, αρωµατικά, µέτριας οξύτητας, που όµως υστερούν σε χρώµα, καθώς και θαυµάσια γλυκά κρασιά. Από την ποικιλία Λιάτικο παράγονται κρασιά Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, τα ξηρά και γλυκά "Σητεία", και τα γλυκά "∆αφνές", καθώς και ορισµένοι Τοπικοί οίνοι, σε ανάµειξη µε άλλες ποικιλίες (Ηρακλειώτικος, Κρητικός, Λασηθιώτικος).

* Ληµνιό

Συνώνυµο: Καλαµπάκι.

Πολύ παλιά γηγενής, ερυθρή ποικιλία, που αναφέρεται ως "Ληµνία Σταφυλή" στο "Ονοµαστικόν" του Πολυδεύκη, κέντρο καλλιέργειας της οποίας υπήρξε η Λήµνος. Σήµερα καλλιεργείται στη Λήµνο, τη Χαλκιδική, τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Το Ληµνιό δίνει κρασιά σχετικά υψηλόβαθµα, µέτριας οξύτητας, µε ελαφρύ ιδιαίτερο άρωµα (θυµίζει φασκοµηλιά και δάφνη), µέτριο χρώµα και σώµα. Το Ληµνιό συµµετέχει στην ποικιλιακή σύνθεση των ερυθρών ξηρών οίνων Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Πλαγιές Μελίτωνα" µαζί µε τις Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, καθώς και ορισµένων Τοπικών (Αγιορείτικος, Μακεδονικός, Ισµαρικός, Θρακικός), και Επιτραπέζιων οίνων.

* Μαντηλαριά

Συνώνυµα: Αµοργιανό, Μαντηλάρι, Κουντούρα Μαύρη, ∆ουµπραίνα

µαύρη, Παργιανό. Από τις πιο πλούσιες σε χρώµα ποικιλίες αµπέλου, γηγενής του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Καλλιεργούνταν αρχικά στις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κρήτη, και κατόπιν, η καλλιέργειά της επεκτάθηκε στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, καταλαµβάνοντας συνολικά µία έκταση, που ξεπερνά τα 15.000 στρέµµατα. ριµάζει όψιµα, τέλη Σεπτεµβρίου µε αρχές Οκτωβρίου και δίνει κρασιά µε έντονο χρώµα, µέσου έως χαµηλού αλκοολικού τίτλου, µέτριας οξύτητας, πλούσια σε τανίνες. Αποκλειστικά από Μανδηλαριά παράγεται ο ερυθρός ξηρός οίνος Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ρόδος". Η Μανδηλαριά συµµετέχει στην παραγωγή των ερυθρών ξηρών οίνων Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Πεζά" και "Αρχάνες" µαζί µε την ποικιλία Κοτσιφάλι, και "Πάρος", µαζί µε την ποικιλία Μονεµβασιά (συνοινοποίηση), καθώς και κάποιων Τοπικών οίνων (∆ωδεκανησιακός, Ηρακλειώτικος, Θραψανών, κ.ά.).

* Μαυροδάφνη

Συνώνυµα: Μαυροδαφνίτσα, Μαυροδράµι, Θηνιάτικο.

Ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται στους νοµούς Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και σποραδικά στους νοµούς Κέρκυρας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής και Μαγνησίας, καταλαµβάνοντας συνολικά µία έκταση περίπου 6.500 στρεµµάτων. ριµάζει αρχές µε µέσα Σεπτεµβρίου και όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφοκλιµατικό περιβάλλον, µπορεί να δώσει ερυθρά κρασιά ξηρά, µε καλό χρώµα και χαρακτηριστικό άρωµα, τα οποία επιδέχονται παλαίωση και συνήθως αναµιγνύονται µε κρασιά ποικιλιών όπως Cabernet Sauvignon, Αγιωργήτικο, Refosco. Η Μαυροδάφνη παράγει εξαιρετικούς υψηλόβαθµους, γλυκούς οίνους λικέρ, οι οποίοι παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια (ορισµένοι υφίστανται µακρόχρονη παλαίωση µε το σύστηµα Solera), και χαρακτηρίζονται από πολύπλοκο µπουκέτο αποξηραµένων φρούτων και πλούσια γεύση µε µακρά διάρκεια. Η Μαυροδάφνη µόνη της ή µαζί µε την ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή (έως 49%), παράγει τους γλυκούς οίνους Ονοµασίας Προελεύσεως Ελεγχοµένη "Μαυροδάφνη Πατρών" και "Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας", ενώ συµµετέχει στην παραγωγή ορισµένων Τοπικών Οίνων (Λετρίνων, Πλαγιές Αίνου, Πλαγιές Πετρωτού, Μεταξάτων).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...