Drink....eat!!!

Ιστορία του Ελληνικού κρασιου, Μέρος 6ο

0
* Μοσχοφίλερο

Γκρι ποικιλία, καλλιεργούµενη στην Πελοπόννησο, στους νοµούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, και σποραδικά στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, τη Μαγνησία, και, τελευταία τη Φλώρινα. Πρόκειται για µία ποικιλία, που παρουσιάζει έντονη παραλλακτικότητα, τόσο στα µορφολογικά όσο και στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (χρώµα ραγών, εποχή ωρίµανσης, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωµατικές ενώσεις). ριµάζει τέλη Σεπτεµβρίου µε αρχές Οκτωβρίου. Το Μοσχοφίλερο µπορεί να δώσει λευκούς ξηρούς υψηλόβαθµους οίνους, νεαρούς ή ζυµωµένους σε δρύινα βαρέλια, µε πλούσιο αρωµατικό δυναµικό, καλή έως υψηλή οξύτητα, λεπτή ζωηρή γεύση, αλλά και ροζέ και φυσικώς αφρώδεις οίνους. Το Μοσχοφίλερο συµµετέχει στην παραγωγή του λευκού ξηρού οίνου Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Μαντινεία" και ορισµένων Τοπικών οίνων (Πελοποννησιακός).

* Νεγκόσκα

Ερυθρή ποικιλία του ευρύτερου µακεδονικού χώρου(γνωστή και ως Ποπόλκα Ναούσης ή Νεγκόσκα Ποπόλκα), η οποία καλλιεργείται σήµερα κυρίως στην περιοχή της Γουµένισσας, σε µία έκταση, που πλησιάζει τα 700 στρέµµατα, µεταφερόµενη εκεί από τη Νάουσα. ριµάζει µετά τις 20 Σεπτεµβρίου και δίνει κρασιά υψηλόβαθµα, µε καλό ερυθρό χρώµα, µέτρια οξύτητα και µαλακή γεύση. Με αυτά της τα χαρακτηριστικά αµβλύνει την οξύτητα και την τανικότητα του Ξινόµαυρου, αυξάνοντας τον αλκοολικό τίτλο, τα φρουτώδη αρώµατα και τη χρωµατική ένταση, στην παραγωγή του ερυθρού ξηρού παλαιωµένου οίνου Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Γουµένισα".

* Ξινόµαυρο

Συνώνυµα:Μαύρο Ναουστιανό, Ποπόλκα, Ξινόγκαλτσο, Μαύρο Ναούσης.

Η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδίτικου χώρου, που καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουµένισσα, το Αµύνταιο, τη Ραψάνη, το Τρίκωµο, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό, την Πέλλα και σε µικρότερο βαθµό στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, την Καστοριά και τα Τρίκαλα, καταλαµβάνοντας µία έκταση µεγαλύτερη από 18.000 στρέµµατα. Το Ξινόµαυρο εµφανίζει σηµαντική παραλλακτικότητα κυρίως όσον αφορά στα οινολογικά χαρακτηριστικά (σάκχαρα, χρώµα, αρωµατικό δυναµικό), που εντείνεται από τις διαφορετικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται. ριµάζει µετά τις 20 Σεπτεµβρίου. Το Ξινόµαυρο είναι πολυδύναµη ποικιλία και µπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων. Σε περιοχές µε κάποιο υψόµετρο, όπου µπορεί να ωριµάσει, στα κατάλληλα εδάφη και µε µικρές αποδόσεις ανά πρέµνο, µπορεί να δώσει θαυµάσια ερυθρά, ξηρά κρασιά, µε καλό χρώµα, τυπικά αρώµατα, καλή οξύτητα, υψηλόβαθµα, πλούσια σε τανίνες και επιδεκτικά παλαίωσης. Σε περιοχές µεγάλου υψοµέτρου µπορεί να δώσει αξιόλογα ροζέ, ήρεµα αλλά και αφρώδη κρασιά, µε χαρακτηριστικά αρώµατα κόκκινων φρούτων και ιδίως φράουλας. Μπορεί ακόµα να δώσει και λευκούς οίνους (blanc de noirs), µε χαρακτηριστικό χρώµα και άρωµα, και ζωηρή γεύση. Από σταφύλια της ποικιλίας Ξινόµαυρο παράγονται οι οίνοι Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος -"Νάουσα", ερυθρός ξηρός, ηµίξηρος και ηµίγλυκος.

-"Αµύνταιο", ερυθρός και ροζέ, ξηρός, ηµίξηρος και ηµίγλυκος -"Αµύνταιο", ροζέ φυσικώς αφρώδης, ξηρός και ηµίγλυκος.

Το Ξινόµαυρο συµµετέχει στην παραγωγή των ερυθρών ξηρών οίνων Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Γουµένισσα" (µαζί µε την ποικιλία Νεγκόσκα), "Ραψάνη" (µαζί µε τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό), και ορισµένων Τοπικών (Μακεδονικός, Ηµαθίας, Γρεβενών, Πλαγιές Βερτίσκου, Χαλκιδικής κ.α.) και Επιτραπέζιων οίνων.

* Σταυρωτό

Συνώνυµο: Αµπελακιώτικο.

Ερυθρή ποικιλία, καλλιεργούµενη στο νοµό Λαρίσης, ιδιαίτερα στα Αµπελάκια και τη Ραψάνη και σποραδικά στο Τρίκωµο Γρεβενών και στους νοµούς Κοζάνης και Μαγνησίας. ριµάζει τέλη Σεπτεµβρίου µε αρχές Οκτωβρίου. Το Σταυρωτό δίνει κρασιά µέτριου αλκοολικού τίτλου, µέτριας οξύτητας, µε µέτριο χρώµα και αρκετές τανίνες, που δεν αντέχουν στο χρόνο. Συµµετέχει µαζί µε το Κρασάτο και το Ξινόµαυρο στην παραγωγή του ερυθρού ξηρού Οίνου Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ραψάνη

* Μοσχόµαυρο

Συνώνυµα : Ξινόγκαλτσο, Μοσχόγκαλτσο

Ερυθρή ποικιλία καλλιεργούµενη σε µικρή έκταση στη ∆υτική Μακεδονία (Γρεβενά, Κοζάνη) και σποραδικά στη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τρίκαλα). Είναι ζωηρή, εύρωστη, γόνιµη, παραγωγική, ευαίσθητη στο βοτρύτη και την όξινη σήψη και σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία. ριµάζει µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου. Το Μοσχόµαυρο δίνει κρασιά υψηλόβαθµα, καλής οξύτητας, ελαφρά αρωµατικά, µε µέτριο χρώµα. Συµµετέχει στην παραγωγή του Τοπικού Οίνου Γρεβενών.

* Παµίδι

Συνώνυµο: Παµίτι Ερυθρωπή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται σε ολόκληρο το µακεδονικό και θρακιώτικο χώρο, προερχόµενη από την Ανατολική Θράκη. ριµάζει αρχές µε µέσα Σεπτεµβρίου. Το Παµίδι δίνει ερυθρά κρασιά υψηλόβαθµα, µικρής οξύτητας, φτωχά σε χρώµα. Χρησιµοποιείται σε αναµίξεις για την παραγωγή ορισµένων ερυθρών και ροζέ Τοπικών Οίνων (Αβδήρων, Θρακικός κ.α.), και Επιτραπέζιων οίνων.


* Σέφκα

Συνώνυµα (Σέφκο, Μαυρούτι, Μαυρούδι, Χονδροµαύρο, Nicheftka)

Ερυθρή ποικιλία, βουλγαρικής προέλευσης, καλλιεργούµενη από τις αρχές του αιώνα σποραδικά σε ολόκληρο το µακεδονικό και θρακιώτικο χώρο. ριµάζει αρχές µε µέσα Σεπτεµβρίου. Η Σέφκα δίνει κρασιά φτωχά σε χρώµα, µέτριου αλκοολικού τίτλου, µέτριας ως µικρής οξύτητας.

* Τσαπουρνάκος

Ερυθρή ποικιλία, λιγοστά φυτά της οποίας απαντώνται διάσπαρτα σε ορισµένους αµπελώνες του Βελβεντού. Είναι ποικιλία ζωηρή, γόνιµη, µέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στο ωίδιο. Αµπελογραφικά παραπέµπει σε ξενικής προέλευσης ποικιλίες όπως το Merlot και το Cabernet Sauvignon. ριµάζει το πρώτο δεκαπενθήµερο του Σεπτεµβρίου.

Αναφορικά* Μαύρο Μεσενικόλα * Μοσχάτο Αµβούργου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...