Drink....eat!!!

Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα

0
Υλικά
Για το μαρινάρισμα:
1 φλιτζ. αλάτι
½ φλιτζ. μέλι
⅓ φλιτζ. τσίλι
2 φλιτζ. χυμό μήλου
30 σκελίδες σκόρδου
4 πράσινα μήλα πολτοποιημένα στο μπλέντερ

Για τη γέμιση:
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ψίχα από 1 κιλό χωριάτικο ψωμί με προζύμι, σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι σε ροδέλες
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 πράσινα μήλα σε κυβάκια
2 φλιτζ. καυτό σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο ή νερό
¼ φλιτζ. (φρέσκο ή ξερό) φασκόμηλο
250 γραμμ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
3 αβγά χτυπημένα ελαφρά

Για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα περίπου 4-5 κιλά
60 γραμμ. βούτυρο αγελάδος
χυμό από 1 λεμόνι
3 πράσινα μήλα με τη φλούδα τους σε ροδέλες
3 κλωνάρια σέλερι
3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
3 καρότα κομμένα στη μέση
4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
Για τη γέμιση: Την επόμενη ημέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια λαμαρίνα απλώνουμε τους κύβους του ψωμιού και το ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε σε μια κατσαρόλα για 6 λεπτά το κρεμμύδι και το σέλερι στο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μήλα, ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε μέσα το φρυγανισμένο ψωμί, το φασκόμηλο, τα κάστανα και τα αυγά. Προσθέτουμε και όσο ζωμό χρειάζεται για να ποτιστεί καλά η γέμιση.

Για τη γαλοπούλα: Κρατάμε τον φούρνο ζεστό στους 180°C. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη, τη σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τρίβουμε το εσωτερικό της με λεμόνι και γεμίζουμε με γέμιση την κοιλιά της χωρίς να πιέζουμε τη γέμιση. Κρατάμε για μετά τη γέμιση που θα περισσέψει. Βάζουμε σε ταψί τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω και γύρω της απλώνουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με το μισό βούτυρο, περιχύνουμε με το κρασί και ψήνουμε για 1 ώρα. Τη γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στις 3 ώρες προσθέτουμε τα μήλα και το καλβαντός στο ταψί. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος την περιχύνουμε με το ζουμί της κάθε 20 λεπτά. Την ψήνουμε συνολικά για 4 ώρες. Όταν έχει ψηθεί, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά προτού την κόψουμε. Αφαιρούμε τη γέμιση, την ενώνουμε με την υπόλοιπη που μας έχει περισσέψει στην κατσαρόλα, τη βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τη ζεσταίνουμε για 15 λεπτά στον φούρνο.Σας προτείνουμε να πάρετε γαλοπούλα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης ή βιολογική.Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό γαλοπούλας. Αν έχουμε θερμόμετρο και δείξει 80oC όταν το βάλουμε στο μπούτι της γαλοπούλας, σημαίνει ότι έχει ψηθεί.Αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε μια σάλτσα από τους χυμούς που θα μείνουν στο ταψί. Τους περνάμε από το μπλέντερ μαζί με μερικά από τα λαχανικά και δένουμε το μείγμα με λίγο βούτυρο και μισή κούπα λευκό κρασί σε μέτρια φωτιά, για λίγα λεπτά, ώσπου να πήξει. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...