Drink....eat!!!

Μουσακάς με φασόλια και πουρέ

2
υλικά
250 γραμμ. φασόλια, που έχουμε μουλιάσει από την προηγουμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, σε ροδέλες
1 κ.κ. κύμινο
λίγο γαρύφαλλο (στη μύτη του κουταλιού), τριμμένο
1 κ.κ. κάρι
1 κ.κ. γλυκιά πάπρικα
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.κ. ζάχαρη
αλάτι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τον κιμά:
250 γραμμ. κιμάς
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.κ. μείγμα μπαχαρικών
1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
αλάτι

Για τον πουρέ
900 γραμμ. πατάτες
5 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.κ. ίνες σαφράν (κρόκο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (κρατήστε λίγο για πασπάλισμα)
2 κ.σ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
φρυγανιά τριμμένη, για πασπάλισμα 


εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τα φασόλια, σβήνουμε με την ντομάτα που της έχουμε προσθέσει τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας σκεπασμένο μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. Στο τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό. Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με όλα τα υλικά του πουρέ, εκτός από το τυρί και τον μαϊντανό. Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ τις πατάτες μέχρι να πάρουμε έναν λείο, ομοιόμορφο πουρέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε τα φασόλια σε ένα πιρέξ. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά επάνω από τα φασόλια και τον πουρέ επάνω από τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

2 σχόλια: Leave Your Comments

  1. Ενδιαφερουσα παραλλαγη, κι επειδη μ αρεσει ο μουσακας πολυ, την κραταω για του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...