Drink....eat!!!

Γαλοπούλα γεμιστή φλαμπέ

0
υλικά

  • 1 ,4-5 κιλά, Γαλοπούλα
  • 1/4 κούπας Χυμός λεμονιού
  • 1/2 κούπας Χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα Μαργαρίνη
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
  • =ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ=
  • 1/3 κούπας φρέσκο Βούτυρο
  • 1/2 κούπας, για πιλάφι, Ρύζι
  • 1/4 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 κιλό Κιμάς χοιρινός
  • 1/4 κούπας τριμμένο Κρεμμύδι(α)
  • τα εντόσθια από τη Γαλοπούλα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα, ψημένα Κάστανα
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα Αμύγδαλα
  • 1/4 κούπας Σταφίδες Ξανθές
  • 1/2 κούπας Ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι Αλάτι
  • λίγο Πιπέρι
  • =ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ=
  • 4 μεγάλα, κομμένα σε φετάκια, Ξινόμηλα
  • 200 γρ. ξερά, χωρίς κουκούτσι Δαμάσκηνα
  • 1/3 κούπας Βούτυρο
  • 0,13 κουταλάκι Μοσχοκάρυδο
  • 0,13 κουταλάκι Κανέλα
  • 0,13 κούπας Κονιάκ
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο Πιπέρι 
εκτέλεση

Αφαιρέστε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, πλύντε την καλά μέσα κι έξω κι αφήστε τη να στραγγίσει. Βρέξτε και τρίψτε τη με λίγο από το μείγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με μια κουταλιά αλάτι και λίγο πιπέρι.
Ετοιμάστε τη γέμιση. Πλύντε και κόψτε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σοτάρετέ τα μαζί με τον κιμά και το κρεμμύδι στο βούτυρο. Ρίξτε το ρύζι και σοτάρετε μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέστε τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίξτε το ζωμό κότας, ανακατέψτε, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και γεμίστε μ' αυτό τη γαλοπούλα. Εάν θέλετε, ετοιμάστε τη γέμιση στην κατσαρόλα και σερβίρετε τη χωριστά. Αφού σοτάρετε τον κιμά, τα εντόσθια και το κρεμμύδι στο βούτυρο, ρίξτε το ρύζι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και το ζωμό μέσα στην κατσαρόλα και βράστε το μίγμα, ώσπου να φουσκώσει το ρύζι. Σερβίρετε τη γέμιση ως συνοδευτική της γαλοπούλας. Μ' αυτόν τον τρόπο γλυτώνετε το γέμισμα του πουλιού.
Πάρτε λίγη γέμιση και γεμίστε πρώτα το στήθος. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μία μία τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη και διπλώστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. Ετσι από τη μία μεριά δε χρειάζεται να δέσετε τις φτερούγες με το σώμα, από την άλλη σχηματίζουν μια βάση για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα.
Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα, αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο φουσκώνει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να συμπληρώνετε λίγο λίγο όσο η γαλοπούλα ψήνεται. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα, έτσι ώστε να καλύπτει το στήθος και τα μπούτια, χωρίς ν' ακουμπά παρά ελάχιστα στις άκρες και να αφήνει ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαρθμών κι αφήστε τη να ψηθεί τόσες ώρες, όσες είναι και τα κιλά της.
Κατά τη διάρκεια αυτή ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο κι αλείψτε τη με το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης. Πριν την κατεβάσετε, εάν το χρώμα δεν σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακάλυπτη.
Για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας σοτάρετε τα φετάκια μήλου στο βούτυρο, σβήστε τα με το κονιάκ και πασπαλίστε τα με το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Τα δαμάσκηνα βράστε τα σε 1 κουπα ζωμό κότας και 2 κουταλιές βούτυρο, ώσπου να φουσκώσουν και να μείνουν σχεδόν με το βούτυρο. Σερβίρετε τα στην πιατέλα με τη γαλοπούλα. Πριν τα παρουσιάσετε περιχύστε τη γαλοπούλα με λίγο ζεστό κονιάκ 7 αστέρων κι ανάψτε την.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...